Článek

Etiketa u stolu

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jídlo & pití
Zážitkový firemní kurz s 5 chody na 4 hodiny

Mlaskání, srkání, hltání, říhání… Zajisté jste se s podobnými projevy nekultivovanosti setkali. Někdy při nich přistihnete sami sebe. Mně samotnému se to občas stane, když stoluji sám v domácím prostředí, nesoustředím se a jsem myšlenkami jinde. Znáte to?

Pokud chcete předejít tomu, aby se vám něco podobného přihodilo ve společnosti, zajděte si na kurz etikety u stolu, který pravidelně pořádá Daniel Šmíd. Etiketě, kultivované komunikaci a odívání se profesně věnuje od roku 2009. Napsal knihy Etiketa domácí, Smart Casual nebo Gentlemanual. Sám jsem se jednoho takového kurzu zúčastnil a přináším vám pár svých dojmů a doporučení.

Jak sedět u slavnostní tabule?

Na společenskou akci, spojenou se stolováním u slavnostní tabule, přijďte vždy o chvilku dříve. Projevujete tak úctu hostiteli a  budete mít čas na odložení si kabátu či pláště, na welcome drink i  na letmé seznámení a  konverzaci s ostatními účastníky. Dodržujte dress code uvedený na pozvánce. Půjde-li například o Black Tie, znamená to, že pánové mají přijít v černém smokingu, bílé košili s černým motýlkem a dámy v dlouhých večerních šatech tmavé barvy. Pánové, než usednete na svou židli, pamatujte, že musíte nejprve s tím samým pomoct své partnerce. Zásadou je, že sedíte pouze na okraji své židle a nohy máte ohnuté v kolenou do pravého úhlu, případně můžete jednu nohu pokrčit a dát pod židli, a tak lépe ukotvit svůj posed. Možná namítnete, jak se takové sezení dá vydržet? Věřte, že dá, navíc stále budete mít vzpřímenou páteř, což vaše záda dozajista ocení. V žádném případě byste se neměli opírat o zádovou opěrku židle, nebo se jakkoli „zbortit“. Vyzkoušejte si to, abyste poznali ten rozdíl.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jak správně používat základní vybavení restaurace?

Pár pravidel při stolování

Začněme látkovým ubrouskem. Ten slouží ke dvěma účelům. Zaprvé patří výhradně na klín před konzumací jakéhokoli chodu. Zadruhé si s ním otíráte ústa pokaždé, když se chcete napít po konzumaci jídla. Sklenice stojí na stole vždy po pravé straně nad talířem a  příborem. Příbory držíme shora tak, že se jejich rukojeť opírá o  vnitřek naší dlaně a  ukazováček leží shora na konci rukojeti blíže k  ostří. Vidličku při používání celého příboru nikdy neotáčíme hroty nahoru a neděláme z ní bagrovou lopatu. Dalším důležitým pravidlem je manipulace s pečivem. Pečivo můžeme jen lámat, nemáme ho ukusovat. Ulomené sousto mažeme máslem nad talířkem s  pečivem po své levé ruce. Nic, co jsme si vložili do úst, nemůžeme vrátit na talířek. Výjimkou jsou rybí kůstky nebo chrupavky, které z úst vytlačíme jazykem zpět na vidličku a poté odložíme na kraj talíře. Naopak ale můžeme kouskem pečiva vytřít talíř.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Kdy nenuceně a s lehkostí komunikovat při jídle a kdy nic neříkat?

Obecným smyslem stolování není pořádně se „nacpat“, ale společenská konverzace, která by měla vést k  navázání nových obchodních či osobních vztahů a  lepšímu poznání spolustolovníků. Jídlo je v tomto případě jen prostředník, který pomáhá navodit příjemnou atmosféru. Účelem též není přes všechna pravidla etikety zůstat zkoprnělý. Prohřešky jsou tolerovány a  zpravidla v  tichosti přecházeny. Nebojte se v rámci správného stolování chovat nenuceně a  uvolněně. Přirozenost v  etiketě získaná praxí je vítána a oceňována.

Stolování, Etiketa, Daniel Šmíd. Etiketa domácí, magazín KULT* Brno
Jaké návyky při pití musíte nutně opustit a jaké si nutně osvojit?

Daniel Šmíd 
Kurzy moderní etikety a business etikety
www.danielsmid.cz

Mohlo by vás zajímat

Top
Článek
Sport
Bikepacking, nový trend v cyklistické turistice, nabízí unikátní...
Článek
Ostatní
Ať už neodoláte lákavě barevným sladkým koktejlům, elegantnímu vínu...
Top
Rozhovor
Byznys
Letní festivaly nebo sportovní akce si jen těžko umíme představit bez...
Top
Článek
Historie
Zámek v Kuníně si v letošním roce připomene 20 let od svého...