Článek

Kapr jako povinnost, nebo zážitek? Najděte si vlastní chuť Vánoc

Článek Kapr jako povinnost, nebo zážitek? Najděte si vlastní chuť Vánoc. Magazín KULTINO* Brno
Jídlo & pití

Symbol Vánoc, nebo postrach talíře? Málokteré jídlo dělí Česko tak, jako kapr. Jeho cesta od barokních hostin po moderní hranolky je přitom fascinující. A co když kapra prostě nemusíte? I pro vás máme řešení. Protože Štědrý večer není o dodržení jednoho receptu, ale o vytvoření vlastní lahodné tradice.

Od baroka po trojobal

Vánoční kapr je prostě instituce. Všichni ho bereme jako „tradičního“, ale ten náš smažený „standard“ je vlastně docela mladík. V 19. století se inspiroval vídeňským řízkem a rychle se prosadil, protože byl jednodušší a dostupnější než staré a složité recepty. Zlatavý trojobal tak dostal slavnostní jídlo mezi lidi. Třeba takový kapr na černo, barokní klenot ze 16. století, byl úplná alchymie. Ryba se v něm snoubila s perníkem, sušeným ovocem a černým pivem do sladkokyselé symfonie.

Kapr 2.0: Bez kostí a bez nudy

Dnešní kuchyně dává kaprovi úplně nový kabát. Přiznejme si, kdo by se chtěl na Vánoce trápit s kostmi? Fenoménem jsou kapří hranolky – geniální trik s prořezáním filetů, který obávané kůstky v podstatě zneškodní. Z kapra je najednou neodolatelná chuťovka. Kdo hledá lehčí cestu, volí pečení na másle se zeleninou nebo pod bylinkovou krustou. Odvážnější experimentují s kapřím tatarákem, gulášem nebo pečenáči. Kapr prostě dokazuje, že umí být vzrušující moderní surovinou.

Hostina podle vás

Štědrý večer byl historicky dnem půstu a ryba byla postním jídlem, takže alternativy nejsou žádnou zradou tradice. Můžete vsadit na sladkovodní eleganci candáta či pstruha, dopřát si lososa nebo zůstat u české klasiky v podobě vepřového řízku či vinné klobásy. Vegetariáni mohou skvěle navázat na staré postní tradice smaženým sýrem, celerem nebo legendárním houbovým kubou.

Ať už se rozhodnete jakkoli, pamatujte: dokonalá štědrovečerní večeře nespočívá v tom, co vám kdo nadiktoval, ale v radosti u stolu. Vyberte si to, co vám chutná. Vytvořte si vlastní tradici, která bude chutnat právě vám.

Článek Kapr jako povinnost, nebo zážitek? Najděte si vlastní chuť Vánoc 1. Magazín KULTINO* Brno