Kapr jako povinnost, nebo zážitek? Najděte si vlastní chuť Vánoc
Symbol Vánoc, nebo postrach talíře? Málokteré jídlo dělí Česko tak, jako kapr. Jeho cesta od barokních hostin po moderní hranolky je přitom fascinující. A co když kapra prostě nemusíte? I pro vás máme řešení. Protože Štědrý večer není o dodržení jednoho receptu, ale o vytvoření vlastní lahodné tradice.
Od baroka po trojobal
Vánoční kapr je prostě instituce. Všichni ho bereme jako „tradičního“, ale ten náš smažený „standard“ je vlastně docela mladík. V 19. století se inspiroval vídeňským řízkem a rychle se prosadil, protože byl jednodušší a dostupnější než staré a složité recepty. Zlatavý trojobal tak dostal slavnostní jídlo mezi lidi. Třeba takový kapr na černo, barokní klenot ze 16. století, byl úplná alchymie. Ryba se v něm snoubila s perníkem, sušeným ovocem a černým pivem do sladkokyselé symfonie.
Kapr 2.0: Bez kostí a bez nudy
Dnešní kuchyně dává kaprovi úplně nový kabát. Přiznejme si, kdo by se chtěl na Vánoce trápit s kostmi? Fenoménem jsou kapří hranolky – geniální trik s prořezáním filetů, který obávané kůstky v podstatě zneškodní. Z kapra je najednou neodolatelná chuťovka. Kdo hledá lehčí cestu, volí pečení na másle se zeleninou nebo pod bylinkovou krustou. Odvážnější experimentují s kapřím tatarákem, gulášem nebo pečenáči. Kapr prostě dokazuje, že umí být vzrušující moderní surovinou.
Hostina podle vás
Štědrý večer byl historicky dnem půstu a ryba byla postním jídlem, takže alternativy nejsou žádnou zradou tradice. Můžete vsadit na sladkovodní eleganci candáta či pstruha, dopřát si lososa nebo zůstat u české klasiky v podobě vepřového řízku či vinné klobásy. Vegetariáni mohou skvěle navázat na staré postní tradice smaženým sýrem, celerem nebo legendárním houbovým kubou.
Ať už se rozhodnete jakkoli, pamatujte: dokonalá štědrovečerní večeře nespočívá v tom, co vám kdo nadiktoval, ale v radosti u stolu. Vyberte si to, co vám chutná. Vytvořte si vlastní tradici, která bude chutnat právě vám.