Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Nově otevřený EFI Hostinec nabízí nejen domácí kuchyni, ale i řemeslné pivo z vlastního pivovaru

Hostinec EFI, kde se pivo vaří, hotel, spa, Brno, magazín KULT* Brno
Jídlo & pití
Pohled na výčep a bar hostince EFI

Tentokrát jsem si posvítil na nedávno otevřený EFI Hostinec. Mají tady řemeslný pivovar a vaří vlastní pivo značky EFI. Zaměřují se na klasickou českou kuchyni, tudíž se jedná o ideální přístaviště pro každého, kdo miluje domácí dobroty a české pivo. Už jste ochutnali EFI desítku?

EFI Hostinec byl otevřen v květnu letošního roku ve zrekonstruované historické budově v centru Brna jako součást čtyřhvězdičkového EFI SPA Hotelu Superior, který nabízí ubytovaným hostům bohatou škálu služeb. V případě EFI Hostince nejde o standardní hotelovou restauraci, ale o hostinec otevřený široké veřejnosti.

Nahrává tomu i skutečnost, že zde vaří vlastní pivo, a tak se v uvnitř mísí hoteloví hosté s brněnskou veřejností. Při mé návštěvě jsem dokonce narazil na pár herců z nedalekého Městského divadla Brno. V restauraci to hučelo jako v úle.

Prostředí s řemeslným pivovarem

Popsat EFI Hostinec by se dalo stručně. Je to jeden kompaktní prostor, který je ale rozčleněn do několika sektorů. Z přední části před centrálním barem máte výhled na otevřenou kuchyni. Prostor za barem je určen k malinko klidnějšímu posezení a můžete z něj obdivovat třínádobovou pivní varnu české výroby. A v poslední řadě se můžete usadit na ochozu a shlížet tak na celou restauraci. Interiér hostince včetně baru je velmi zdařilý a doplňují jej velkoformátové obrazy od Marka Číhala zavěšené pod stropem.

Nechybí lednice s vyzrálým masem, ze kterého si můžete nechat připravit například čerstvý T-bone steak, salátový bar a chlaďák na lahvová piva EFI, která si můžete zakoupit a odnést ke konzumaci třeba na hotelový pokoj.

Centrální bar vybízí také k posezení, a jak se říká, je ideální štací „stavit se na jedno“.

Také čtěte
Rozhovor s mistrem E. Ladislavem Špačkem, který byl znám především jako dlouholetý mluvčí prvního českého prezidenta Václava Havla. V roce 2003 se začal věnovat propagaci etikety a dnes má na svém kontě více než dvě desítky knih nejen o společenském chování.

Rozplývající se karlovarský knedlík

Při své návštěvě jsem se záměrně usadil do přední části, abych měl dobrý výhled na bar i do kuchyně. S úžasem jsem pozoroval dva kuchaře, kteří se za celou dobu nezastavili a připravovali jídla s absolutním nasazením. Z kuchyně se po celou dobu linula libá vůně, která vybízela k ochutnání čehokoliv z jídelníčku. Musím pochválit, že otevřená kuchyně je velmi dobrá strategie. Přestože jsem se trošku obával, že načichnu vůní z připravovaných pokrmů, nestalo se tak.

Vzhledem k tomu, že se restaurace zaměřuje na českou kuchyni, vyzkoušel jsem několik položek z jídelníčku. Na čem jsem si nejvíce pochutnal, byla kulajda s poctivou porcí lišek, i když na můj vkus byla malinko více smetanová, a na svíčkové s karlovarskými knedlíky. Uchvátil mě design talíře se svíčkovou, se kterým si kuchař vyhrál, ale jen do okamžiku, než mi servírka tento dojem zkazila přilitím omáčky z omáčkovníku. Nemám jí to za zlé, ale mohl jsem se snad trošku déle kochat tímto mistrovským dílem, nebo si jej alespoň vyfotit. Naopak jsem ocenil, že si z omáčkovníku, který byl servírován společně, můžu kdykoliv přidat. Není nic horšího, než když vám u svíčkové dojde omáčka a dojídáte maso a knedlíky takříkajíc „na sucho“. A přiznám se, že tak lahodné karlovarské knedlíky jsem snad ještě nikdy nejedl.

Pochválit musím kompletní obsluhu, která byla velmi příjemná, milá i pohotová. Ochutnal jsem i pivo z řemeslného pivovaru. Dal jsem si EFI desítku i dvanáctku a v obou případech jsem byl velmi mile překvapen.

Zřejmě platí rčení „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“, v tomto případě bezpodmínečně. Myslím si, že EFI Hostinec má velmi dobře nakročeno. Jsem si jist, že sem zavítám znovu, i kdyby jen na jedno pivo. Nebo se stavím na polední menu, u kterého očekávám, že nebude ošizeno. Co si zřejmě nenechám ujít, bude exkurze s ochutnávkou piva do EFI pivovaru. Přidáte se? 

– Stanislav Griebe –

Článek otištěn v Kult 11/2021

Hodnocení:

Servis: 80 %
Prostředí: 100 %
Jídlo: 100 % 

Web EFI Hostinec

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
Fléda,Semilasso,Kabinet Múz či Melodka.Hudební kluby jsou natolik...
Recenze
Divadlo
Poetikou Vítězslava Nezvala oslavuje Městské divadlo Brno 80. výročí...
Recenze
Seriál
Značka Marvel comics je s námi takřka 65 let a v posledních dvou...
Recenze
Knihy
Alena Mornštajnová patří k autorům, kteří si svou čtenářskou základnu...