Nápad otevřít si kavárnu mi doslova spadl do klína

Rozhovor s majitelem kavárny Cafe Kult
Cafe Kult, kavárna Královo Pole - Husitská. Magazín KULT* Brno
Jídlo & pití
Dlouhá léta jsem kávu nepil. Při ochutnání prvního dokonalého espressa jsem pochopil, že v mém životě zela díra!

Kult Cafe, kavárna nazvaná stejně jako časopis, který právě čtete, láká návštěvníky nevšedním útulným interiérem. V přátelském duchu se nesl i rozhovor s usměvavým majitelem podniku Bohdanem Kultem.

Jmenujete se stejně jako náš magazín. Jak moc je příjmení Kult běžné? 

Osobně netuším, kolik lidí nese stejné příjmení jako já. Pocházím z  Podkrkonoší, kde nadále bydlí většina mé rodiny. Historie ukazuje, že existovaly dvě různé podoby mého příjmení – Kult a Gult. Zatímco Gultů je nyní minimum, Kultů v Podkrkonoší stále žije hodně. Mužských nositelů s příjmením Kult neustále přibývá. Já s bratrem jsme se přestěhovali do Brna, kde žijí i naši potomci. Mám tři děti, takže věřím, že se naše příjmení bude i nadále rozrůstat.

Otevřít si vlastní kavárnu není jednoduché. Co vás k tomu vedlo?

Ten nápad mi doslova spadl do klína. Nikdy jsem neměl ambice v podobě vlastního podnikání. Dokonce jsem ani neholdoval kávě. Změna názoru přišla až ve chvíli, kdy mi kamarád udělal espresso. V tu chvíli mě oslovila nejen chuť kávy, ale i samotný kávovar. Netrvalo dlouho a podobný přístroj jsem si pořídil do domácnosti. Káva, již jsem tímto způsobem připravoval, chutnala i mým přátelům. Uplynuly tři roky a pod mým bytem se uvolnil prostor k pronájmu. A tak jsem se ze dne na den rozhodl. Dal jsem v práci výpověď a otevřel si kavárnu, která funguje už sedmým rokem.

Čím je vaše kavárna výjimečná? Máte nějaký tajný recept, kterým se odlišujete od konkurence?

Nikdy jsem nebyl kavárenský typ. Naopak, vysedávání v  kavárně mi přišlo jako ztráta času. Nezkoumal jsem, jak se káva vyrábí. Všechny její druhy připravuji sám podle intuice. Říkám tomu „sedlácký způsob“. Kladu důraz na lidskost a příjemnou atmosféru, kterou svou přátelskou povahou dotvářím. To je možná ten důvod, který zákazníky do Kult Cafe láká.

Většina Čechů stále nedá dopustit na klasického „turka“. Jaký druh kávy patří mezi vaše oblíbené?

Vsázím na lidskost. Chci, aby si u mě na kávě pochutnal každý – od babičky až po kávového fajnšmekra. Nepovažuji se za odborníka na kávu. Zaměřuji se na dobrou brazilskou kávu, kterou mám rád. Odebírám ji z  brněnské pražírny na Kraví hoře, s níž máme dobré obchodní vztahy. Navíc jsem spokojený i s kvalitou a chutí kávových zrn.

Cafe Kult, kavárna Královo Pole - Husitská. Magazín KULT* Brno

Najdou u vás zákazníci kávu s originálním názvem, třeba Kult Cafe?

Nenajdou. A ani mě to nikdy nenapadlo (smích). Ale je to dobrý nápad, který stojí za zvážení.

Na Facebooku je vidět, že je vaše kavárna oblíbená i díky snídaním. Co jiného kromě nich nabízíte?

Ano, snídaně jsou velmi oblíbené. Zákazníci se tu zastavují na kávu s moučníkem. Dezerty jsou domácí výroby. Je u nás klid. Nehraje tu žádná hudba. Lidé jsou zde zvyklí pracovat, takže příjemnou kulisu dotváří cvakání do klávesnic. V současnosti se řídím pravidlem, že méně je více. Nabízím zákazníkům domácí zákusky, kávu a snídaně.

Spousta kaváren minulý rok ze dne na den zkrachovala. Jak složité pro vás bylo vypořádat se s náhlou situací, která gradovala lockdownem?

Nebylo to lehké období. Do poslední chvíle jsem nevěřil, že je něco takového v dnešní době možné. První dva týdny jsem využil ke zvelebování interiéru kavárny a pustil se do malování. Poté jsem otevřel výdejní okénko, ze kterého bylo možné si kávu zakoupit a vzít s sebou. Jsem vděčný, že mě zákazníci nenechali ve štychu. Naopak, byli mně po celou dobu oporou. Vnitřek podniku jsou využil jako místo pro opravu kávovarů. Zpětně vnímám období lockdownu jako zajímavé, získal jsem nové zkušenosti.

Nejde si nevšimnout zajímavého designu Kult Cafe. Máte tu menší knihovnu a na stěnách netradiční obrazy. Budoval jste ho s konkrétním záměrem?

Interiér mi navrhl architekt. Nápad s knihovnou vyplynul ze situace. Lidé sem nosí své vlastní knihy a ty tu poté zůstávají. K dispozici jsou i noviny a časopisy. Mnozí hosté si z  nich čtou přímo v kavárně, jiní si je půjčí domů. Knihovna žije vlastním životem, který už je mimo mou kompetenci. Obrazy mi dodala galerie základní umělecké školy. Právě teď se jedná o výstavu na téma Mikro a marko pod mikroskopem, jež vznikla v  období covidu. ZUŠka tu pořádá dvě až tři výstavy ročně. Snažím se pomáhat i lokálním umělcům, kteří tu vystavují svá díla.

Jaký plán máte s kavárnou do budoucna?

Nic konkrétního. Budu se snažit kavárnu i nadále udržet (smích). To, co funguje, nerad měním.

Všimla jsem si, že jezdíte na kole. Co ještě ve volném čase děláte?

Ano, pokud čas a situace dovolí, jezdím na kole. Nikdy jsem ale nepatřil mezi profesionály, jsem spíše rekreační jezdec. Dříve jsem kolo využíval jako dopravní prostředek na cestu z práce domů. Cyklisté si mimochodem Kult Cafe oblíbili a navštěvují nás pravidelně. Dokonce si vytvořili vlastní skupinu s názvem Kult Ride. Mám tři děti, takže jakmile se mi naskytne volná chvíle, věnuji ji rodině. O jarních prázdninách jsme společně vyrazili lyžovat. Jako rodákovi z Podkrkonoší jsou mi hory velmi blízké.

Cafe Kult, kavárna Královo Pole - Husitská. Magazín KULT* Brno
Cafe Kult, kavárna Královo Pole - Husitská. Magazín KULT* Brno

Kult Cafe

Husitská 6
612 00 Brno
webové stránky

Cafe Kult, kavárna Královo Pole - Husitská. Magazín KULT* Brno
Bohdan Kult

Majitel kavárny Kult Cafe. Zákazníci oceňují jeho přátelskou povahu a domácí kávu, kterou připravuje intuitivně a s láskou. Společně s manželkou vychovává tři děti.

Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno

Roční předplatné

4x do roka do vaší poštovní a e-mailové schránky

Mohlo by vás zajímat

Rozhovor
Bydlení
Chystáte se na novou kuchyň, obývák nebo rovnou na celý nový domov...
Rozhovor
Byznys
Úspěšně podnikat zdaleka nemusejí jen lidé středního a vyššího věku...
Rozhovor
Bydlení
V době, kdy úrokové sazby začínají jít dolů, mnozí přemýšlejí, zda...
Rozhovor
Byznys
Brněnská společnost ValmaX Led Eco, jež se zabývá projektováním a...