Stolování jako zážitek

Recenze na knihu Ladislava Špačka Etiketa stolování – O dobrých mravech a dobrém jídle

Ladislav Špaček Stolování jako zážítek kniha Etiketa Magazín *KULT Brno
Knihy
Etiketa stolování podle mistra E. Ladislava Špačka

Kdyby titul tohoto textu zněl Jídlo jako zážitek, vypadalo by to možná skoro jako reklama na obžerství. Přitom kniha Ladislava Špačka Etiketa stolování vybízí k pravému opaku. Slouží nám především jako návod, jak se společensky „neztratit“ při konzumaci pokrmů i nápojů a to nejen na veřejnosti.

Pro znalé bude tato kniha nejspíš jen opakováním, ale počítám, že pro dost lidí bude přece jen zajímavým zjištěním, jak se správně chovat, vhodně reagovat či oblékat se ke stolování v restauraci, při významné příležitosti, případně dokonce jen doma.

Přitom se nejedná, podobně jako v jiných knihách pana Špačka, o vyložená pravidla, kterými bychom se měli důsledně řídit, ale spíše o doporučení. Třeba jak a hlavně kde bychom měli jíst oblíbený tatarský biftek. Tip, jak poznáte opravdu dobrou restauraci, nebo jak se zvládat nehody - když už se stanou.

Také čtěte
Rozhovor s Ladislav Špaček, mistr Etiketa. Magazín *KULT Brno
Rozhovor s mistrem E. Ladislavem Špačkem, který byl znám především jako dlouholetý mluvčí prvního českého prezidenta Václava Havla. V roce 2003 se začal věnovat propagaci etikety a dnes má na svém kontě více než dvě desítky knih nejen o společenském chování.

Přiznám se, že jako člověka obyčejného mě překvapilo, kolik toho v sobě etiketa stolování zahrnuje. Obzvlášť že rozhodující jsou právě ty nenápadné detaily. Za jejich absenci nás sice nikdo nebude trestat, ale jejich užití si mnozí všimnou a ocení je.

Vedle zasvěcených postřehů významných českých šéfkuchařů i odborníků z oboru gastronomie jako vůbec doplňují knihu jejich zajímavé recepty. Bonusem jsou pak drobné tematické citáty, včetně historických exkurzů do oblasti kultury stolování u nás i v zahraničí z doby nedávné i vzdálené – první republiky nebo Karla IV.

Ladislav Špaček Stolování jako zážítek kniha Etiketa Magazín *KULT Brno

Hodnocení: 90%      

Etiketa stolování – O dobrých mravech a dobrém jídle
Ladislav Špaček
Universum, 2021
Počet stran: 368
Žánr: Naučná a odborná literatura

Koupit knihu

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
O něčem, co se údajně mělo stát, ale prakticky se nestalo. Možná proto...
Recenze
Divadlo
Divadlo Bolka Polívky prožívá turbulentní rok. Nejprve ho na Jakubáku...
Recenze
Divadlo
Když se řekne Bastard, tak si nejen pamětníci Městského divadla Brno...
Recenze
Divadlo
Divadelní profese má řadu nástrah. Své o tom ví d ivadelní spolek Tyl...