Článek

Víte, jak správně skladovat víno?

Skladování vína, Víno, Vinobraní, magazín KULT* Brno
Jídlo & pití

Patříte mezi milovníky kvalitních vín? Pak jste určitě přemýšleli nad tím, jak víno správně skladovat, aby si uchovalo nezaměnitelnou chuť a aroma i v budoucnu. Na následujících řádcích se dozvíte, jak si zařídit domácí vinotéku, která bude přetékat archivními skvosty i nesmrtelnou klasikou od vyhlášených vinařů.

Na začátku je dobré si uvědomit, že ne všechna vína jsou k  archivaci vhodná. Bílá vína běžně dostupná na volném trhu se doporučuje vypít 2 až 3 roky od data výroby. Jedná se o jakostní a kabinetní vína. Výběry z bobulí, slámová vína či pozdní sběr vypijte do 3 až 6 let. Víno bílé zraje oproti červenému rychleji, tudíž je zapotřebí ho i dříve vypít. Červené víno spěje s věkem. Vlivem stáří se změkčuje tříslovina a alkohol tím pádem získává sametový nádech, který při loknutí příjemně hladí na jazyku. Délka zrání není to jediné, co by vás při správném skladování vína mělo zajímat. Zabývejte se prostředím a teplotou. Obecně platí, že víno při vyšší teplotě zraje rychleji. Abyste proces zpomalili, doporučuje se teplotu v místnosti nebo domácí vinotéce vychladit na 8 až 11 ̊C. Teplota ovzduší by za žádnou cenu neměla kolísat. U nízké se sráží vinný kámen a barvivo obsažené v červeném víně. U teploty příliš vysoké dochází ke znehodnocení vína. Klíčem k  úspěšné archivaci je stabilní prostředí bez markantních teplotních rozdílů.

Také čtěte
Miloš Michlovský, rozhovor, Víno, Vinselekt Michlovský. Magazín KULT* Brno
Málokteré jméno rezonuje napříč moravskou a obecně českou vinařskou obcí s takovou silou jako...

Domácí vinotéku umístěte do nejtemnější části domu s  vlhkostí vzduchu mezi 60 a 70 %. Ideální variantou je zainvestovat a postavit si vinný sklípek pod zemí. Pokud ale nemáte potřebné prostory nebo dost peněz, stačí klimatizovaná skříň na víno. Do menší chlazené vitríny se vejde 10 až 50 lahví a pohybuje se v cenové relaci okolo 6 000 korun. Lahve s oblíbeným alkoholem uložte ve vodorovné poloze, aby byla korková zátka stále v kontaktu s vínem a nevyschla. S uskladněným vínem v žádném případě nemanipulujte, protože tekutině nadbytečný pohyb nesvědčí. A jaká vína stojí za to zarchivovat? K delšímu uskladnění se hodí ta s  vyšším procentem alkoholu, asi 12 %. Důležitým faktorem je obsah volné kyseliny siřičité, jež chrání alkohol před oxidací. Konkrétně se jedná o odrůdy ryzlinku rýnského a vlašského, Sauvignon, Chardonnay či Rulandské bílé a šedé. Červená vína vhodná k archivaci jsou Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Merlot a Zweigeltrebe. Zato velice oblíbenou odrůdu Müller Thurgau a Veltlínské červené rané kvůli jejich rychlému zrání vypijte raději dříve. Lahev dobrého vína se doma každopádně nikdy neztratí.

Skladování vína, Víno, Vinobraní, magazín KULT* Brno

Mohlo by vás zajímat

Top
Článek
Sport
Letošní ročník 1000 miles ADVENTURE byl opravdovým dobrodružstvím...
Článek
Ježek v kleci CLASSIC z nerezi je inspirovaný podobou hlavolamu ze...
Článek
Bydlení
V listopadu se v Domě umění odehrál druhý ročník jednodenní...
Top
Rozhovor
Jídlo & pití
V historických prostorách Zemanovy kavárny a cukrárny v Brně se mísí...