Muzejka se mění na Gattamelata

Recenze gurmánské bistra Gattamelata, kde věří v řemeslné tradice a originální receptury

Gattamelata, Gurmánské bistro, pizza, magazín Kult* Brno
Jídlo & pití
Gattamelata bistro je založeno na principu samoobslužného, rychlého, ale kvalitního občerstvení

Rubrika Mlsná tužka s radostí uvítala otevření zahrádek restaurací. Po dlouhé izolaci máme konečně možnost svobodně konzumovat na zahrádce a nechat se obsluhovat. Stejně netrpělivě vyhlížíme i znovuotevření restaurací. Osobně jsem zvědavý na znovuotevření restaurace Gattamelata (bývalá Muzejka), na kterou jsem upřel svou pozornost v Kultu.

Kdo nezná Muzejku, jako by ani nebyl Brňanem. Muzejka je fenomén, nebo respektive spíš bývala. Muzejka odjakživa byla kavárenským a restauračním prostorem. Tzv. Berglerova vila, pojmenovaná po svém majiteli, brněnském továrníkovi a obchodníkovi s kůží, byla postavena roku 1862 Heinrichem Ferstelem. Již v roce 1888 však její další rozvoj předurčil vyhlášený kavárník Otto Biber. V porevolučním období to s ní tak slavné nebylo. Byla častěji zavřená než otevřená. 

Muzejka svítí

Mou snahou není odhalovat historii a pitvat se ve všech sporných kauzách s Muzejkou spojených. Zavzpomínat snad mohu jen na svou recenzi z roku 2008, ve které jsem se radoval z otevření Muzejky, přesně jsem napsal toto: „Restaurace Muzejka opět žije. Strategická poloha místa přímo zve k podnikatelské aktivitě. Díky Bohu, že neleží již dále ladem.“ Podobně jako tehdy se začínám radovat i letos, pokud tedy nezasáhne vyšší moc nebo magistrát.

Gattamelata, Gurmánské bistro, pizza, magazín Kult* Brno

Výpověď z nájmu bez udání důvodu

Nový provozovatel Muzejky zvolil název Gattamelata a nainvestoval do provozu nemalé prostředky. S městem má přitom uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Z podnikatelského hlediska je to sebevražda, výpověď může přijít ze dne na den bez udání důvodu. Takovou situaci provozovatel zažil v lednu, kdy to vypadalo, že bude muset skončit, ale později byla výpověď stažena. 

Také čtěte
Nově otevřený EFI Hostinec nabízí nejen domácí kuchyni, ale i řemeslné pivo z vlastního pivovaru.

Z restaurace prozatím pekárna

I Gattamelata už je kvůli vládním opatřením více než rok zavřená. Tlak banky donutil pronajímatele restaurace rozjet alespoň nějakou gastronomickou činnost, a tak se zrodil nápad na provozování pekárny ve sklepních prostorách restaurace. Z bočního vchodu se vytvořil obchůdek, do kterého si Brňané rychle našli cestu za výborným chlebem francouzského typu, který kyne 15 hodin v lednici, i za dalšími dobrotami včetně baget, paštik, pařížského salátu, loupáčků, lokší s povidly… Nově se už taky peče pizza ve speciální troubě, vytápěné dřevem. Objednat si ji zatím můžete do rozvozu. Provozovatelé chystají i spoustu dalších lákadel pro vaše chuťové buňky, především kuřata a různá další masa z grilu, těstoviny, polévky, saláty, až 15 druhů piva na čepu a další překvapení. Chod restaurace bude kombinovaný s větším důrazem na samoobslužný provoz.

Gattamelata, Gurmánské bistro, pizza, magazín Kult* Brno

Jsem velmi zvědavý, jaká nová Muzejka alias Gattamelata bude, a těším se na její otevření. Jestli budou vařit, péct, grilovat atd. stejně, jako pečou chleba a bagety, budu u nich častým hostem. Jak to vidí ostatní Brňané?

Jak by měla Muzejka vypadat a co by měla nabízet, o tom má jistě každý Brňan vlastní představu. Proto u nich zřejmě bude vyvolávat rozporuplné pocity, ať už bude její pojetí gastronomie jakékoli. Možná by se mělo Brno zamyslet a Berglerova vilu prohlásit za městskou památku, stejně jako to udělalo s ostatními vilami (Jurkovičovou či Arnoldovou), svěřit ji do správy kompetentní kulturní organizace, zřídit v ní výstavní či jiné prostory a provozovat v ní restauraci či kavárnu dle architektonických i jiných pravidel. Co si myslíte vy? (pište na redakce@kult.cz) 

– Stanislav Griebe –
Článek otištěn v Kult 06/2021

Gattamelata, Gurmánské bistro, pizza, magazín Kult* Brno

Gattamelata
Adresa: Lidická 690, 602 00 Brno-střed-Veveří
Otevírací doba: Po-Pá: 9 -18: 00
Více informací 

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
Knižní novinka Šedesátky! z pera Dalibora Fondy je poutavým návratem...
Top
Recenze
Film
Film 28 let poté je třetím dílem skládanky zombie trilogie, jemuž...
Recenze
Knihy
Knižní prvotina Gabriely Brázdové, vydaná začátkem května tohoto roku...
Top
Recenze
Seriál
Před třemi lety se na videotéce Disney+ objevil seriál Andor a divákům...