Sladká obrana kouzla stoleté historie Zemanovy kavárny a cukrárny
![Zemanova cukrárna Brno, rozhovor, magazín KULT* Brno](/sites/default/files/styles/hero_interview/public/images/2023-12/zemanova-cukrarna-rozhovor-kult_0.jpg?itok=lvkhjhtd)
V historických prostorách Zemanovy kavárny a cukrárny v Brně se mísí vznešený funkcionalistický styl s bohatou cukrářskou tradicí. Kristýna Kyánková, zástupkyně cukrárny, nám v rozhovoru prozradila, něco o unikátních historických předmětech, komunitních akcích a plánech do budoucna, které udržují živou tradici této legendární brněnské kavárny. Popsala nám, jakým způsobem se snaží zachovat autentickou atmosféru tohoto památkově chráněného místa, a s jakým úsilím čelí nedávnému zjištění potravinářské inspekce.
Vaše cukrárna má dlouhou historii a je památkově chráněná. Mohla byste nám říct více o historickém významu Zemanovy kavárny a cukrárny a o tom, jak se snažíte uchovat její odkaz?
Zemanova cukrárna a kavárna je jednou z posledních brněnských meziválečných kaváren s dochovaným interiérem ve funkcionalistickém stylu. Je zde stále původní dřevěné a onyxové obložení, mramorové schodiště, dlažba, osvětlení z roku 1937. Je tedy hodnotná architektonicky a památkově, včetně dvoupatrové výrobny, kde jsou dodnes funkční hnětací stroje a melanžéry. Navíc je ale nositelem vzpomínek několika generací.
Odkaz se snažíme uchovat několika způsoby. Rozhodně neplánujeme interiér modernizovat, jako spíše citlivě restaurovat a vrátit mu jeho původní lesk. V nabídce stavíme na tradici české cukrařiny a ověřených recepturách. Věříme, že věneček, větrník, punčový řez apod. mohou i v dnešní době směle konkurovat novodobé gastronomii. Nápojový lístek jsme vystavěli s úctou k lokálním výrobcům, jejichž historie často přesahuje i tu naši. A v neposlední řadě také organizujeme akce, kterými se chceme na chvíli vracet do starých časů, ať už jsou to swingové tančírny nebo teď vánoční dobová módní přehlídka.
![Zemanova cukrárna Brno, rozhovor, magazín KULT* Brno](/sites/default/files/styles/big_770/public/images/2023-12/zemanova-cukrarna-rozhovor-kult_1.jpg?itok=xFLi_Fxh)
Jak jste reagovali na nedávné zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Zemanově kavárně? Jaké kroky jste podnikli, abyste zajistili dodržování hygienických standardů?
Respektujeme stanoviska a doporučení inspekce, ihned jsme začali s nápravou, kterou inspekce samozřejmě opakovaně kontroluje. Uzavřený sklad postupně vyklízíme. V naší komunikaci jsme se snažili upozornit na to, že byl dočasně uzavřen pouze skladový prostor, kde jsou umístěny primárně nepoužívané věci. Provoz fungoval a funguje bez přerušení. Mrzí nás, že byla zpochybněna celková čistota kavárny a výrobních prostor. Vždy jsme za daných podmínek dodržovali hygienické standardy.
Jaké bylo přijetí komentovaných prohlídek vašich provozních prostor veřejností? Plánujete tyto prohlídky i do budoucna?
Prohlídky prostor včetně výroby jsme tu měli už dříve v rámci Open House Brno a Dnů kulturního dědictví s TIC Brno. Reakce byly vždy pozitivní. Do výrobních prostor gastro provozů je obecně obtížné se dostat, a když to jsou navíc prostory staré 87 let, kde jsou původní výrobní stroje a dochované cukrářské pomůcky, je to trochu jako návštěva muzea. Živého muzea. Teď jsme ale prohlídky výroby udělali cíleně jako reakci na návštěvu inspekce a troufám si říct, že většina lidí pochopila naši zprávu: ,,Nemáme, co skrývat, přesvědčte se sami.” Jen ti největší kritici z internetu nepřišli.
Bylo zmíněno, že ve skladu se nacházejí cenné předměty bývalého majitele, pana Adolfa Zemana. Mohla byste nám více povědět o těchto předmětech a jejich historické hodnotě?
Našli jsme předměty nejen pana Adolfa, ale dokonce i původního majitele Josefa Sedláčka, který si tuto budovu s cukrárnou nechal postavit se svým synem Vilémem. Objevila jsem navíc i cukrářské pomůcky starší než naše kavárna. Jsou na nich nápisy s adresou Josefská 2, kde měl Sedláček svou kavárnu v budově Hugo Ftáčnika od roku 1906, než si nechal postavit tu naši. Jedná se například o kovové a ručně vyráběné sádrové formy, cínové a měděné nádobí a plechy, hnětací a šlehací stroje nebo specialitky jako odpeckovávačka višní a třešní. V našich skladech je dochovaná historie cukrařiny první republiky a jsme v komunikaci s Muzeem města Brna a Technickým muzeem, která mají zájem předměty restaurovat a přidat do svých sbírek.
![Zemanova cukrárna Brno, rozhovor, magazín KULT* Brno](/sites/default/files/styles/big_770/public/images/2023-11/zemanova-cukrarna-kavarna-kult-4.jpg?itok=rVR1Iuer)
Jak Zemanova kavárna reaguje na moderní trendy v cukrářství a gastronomii?
Bedlivě sledujeme trh s výběrovou kávou a snažíme se obměňovat nabídku kávy od lokálních malých pražíren. Mnoho lidí dodnes překvapuje, že děláme i filtrovanou kávu, ale to není z našeho pohledu „nic nového”. Fandíme trendu pečlivého výběru kávových zrn a producentů, od kterých se káva dováží. Zajímají nás také malí čeští producenti alko i nealko nápojů. Nabízíme například rychnovské mošty, fermentády, retro Karáskovy limonády, nektary Z Gálových sadů a přes 30 druhů lokálních likérů a pálenek. V tomto nám jde doba v podstatě na ruku, lidé se vrací k „poctivému českému”.
Jaké má Zemanova kavárna plány do budoucna, zvláště s ohledem na nedávné události a výzvy?
V krátkodobém horizontu chceme důkladně, kus po kusu, probrat nevyužívané předměty ve skladech a část z nich darovat brněnským muzeím. V dlouhodobém horizontu chceme s městem Brnem a potažmo i Jihomoravským krajem dále komunikovat ohledně rekonstrukce a restaurování prostor a najít nejlepší možnou variantu pro to, abychom nemuseli nikdy úplně zavřít. Už nějakou dobu také uvažujeme o vyhlášení veřejné sbírky, kdy nám lidé budou moci přispět na dílčí vybavení kavárny jako například dobové kopie původních lustrů, které se pohybují ve stotisícových částkách. A abych nezapomněla, rádi bychom rozšířili náš tým, zejména o další cukrářku nebo cukráře.
![Zemanova cukrárna Brno, rozhovor, magazín KULT* Brno](/sites/default/files/styles/big_770/public/images/2023-11/zemanova-cukrarna-kavarna-kult-1.jpg?itok=7g2s0yYE)
Jak důležitá je pro vás komunita a jak se snažíte zapojovat místní obyvatele a návštěvníky Brna do života vaší cukrárny?
Komunita je pro nás základ. Vážíme si našich pamětnic, které k nám chodí i třikrát do týdne se všemi kamarádkami a vzpomínají, jak k nám chodily už když jim bylo 20. To ony jsou nositelkami atmosféry naší kavárny. A nejsilnější zážitek je, když se zde generace mísí a někteří si tu vzpomínky teprve utváří. Máme okolo sebe teď úžasnou taneční komunitu ze Swing Wings Brno, se kterými pořádáme swingové tančírny, kdy se snažíme, aby vždy proběhla i lekce tance pro začátečníky a mohli se účastnit všechny generace. Podařilo se mi dopátrat bývalé zaměstnankyně a zaměstnance, se kterými jsme nyní v kontaktu a měli jsme zatím jedno velké společné setkání na MDŽ. Díky nim teď víme, jak se tu pracovalo od 60. let dál a máme i fotky tehdejšího kolektivu včetně jejich výletů a společného času. Jsme certifikovanou kavárnou CzechSpecials, kdy několik zákusků z naší nabídky se pyšní titulem tradiční český produkt. Nejen pro Brňáky zachováváme v nabídce pečené a kokosové draky, mnoho lidí vzpomíná, jak je dostávali jako malí od svých babiček a teď je kupují svým dětem.
Jsme hate free kavárnou, to znamená otevření všem bez rozdílu a je u nás vítána LGBTQIA+ komunita. Ze slova tradice se totiž občas dělá spíše strašák a zbraň. To my nereprezentujeme. Snažíme se oslovit duhové seniorstvo, s organizací Plusko+ míváme společné komunitní čaje o páté. Spolupracujeme rádi s brněnskými neziskovkami, například s Klára pomáhá z.s., která pomáhá pečujícím a pozůstalým.
Jako zástupkyně Zemanovy kavárny, jaký máte osobní vztah k tomuto místu? Co pro vás cukrárna znamená na osobní úrovni?
Pro mě je Zemanka srdeční záležitost od prvního okamžiku, co jsem do ní poprvé vešla. Takový prostor v Brně prostě není. Podle mě má obrovský potenciál být podobně vyhlášenou kavárnou jako jsou vídeňské kavárny typu Hawelka. Kouzlo se dá najít i v její „omšelé” kráse, Hawelka taky není nijak naleštěná kavárna. Mě zde baví ty nánosy času a etap, kterými si kavárna prošla. A úplně nejvíc mě baví a naplňuje si s lidmi povídat o tom, co zde zažili a jak jim to zůstalo v paměti dodnes. To je silné a to chci uchovat a reprezentovat.
Zemanova kavárna a cukrárna
Josefská 4, 602 00 Brno-město
www.zemanovacukrarna.cz
![Zemanova cukrárna Brno, rozhovor, magazín KULT* Brno](/sites/default/files/styles/celeb/public/images/2023-12/zemanova-cukrarna-rozhovor-kult.jpg?itok=NrboHhNw)
s původním funkcionalistickým interiérem a dochovanými cukrářskými stroji, není jen gastronomickým místem, ale živým muzeem cukrářské historie. S certifikací CzechSpecials a otevřeností vůči všem komunitám se stala místem, kde se prolíná tradice, inovace a lidské příběhy.
![Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno](/sites/default/files/images/2023-12/kultino-rocni-predplatne-2024.png)